Slika

Novost: vozilo za reševanje v tunelih »MERKUR«

Objavljeno: 08.12.11 13:50

Koncept

ZIEGELR je razvil novo vozilo »MERKUR« za reševanje ponesrečencev v tunelih. Vozilo za svoje delovanje ne potrebuje kisika, kar je značilno za vozila s pogonskim motorjem z notranjim izgorevanjem.

Vozilo temelji na 3 prostorih: prve kabine, prostora za reševanje in druge kabine. Ta koncept omogoča prehod skozi vozilo iz ene v drugo kabino ter tudi na vozniško mesto. V vozilo je vgrajen tudi rezervoar zraka, ki omogoča tvorjenje nadtlaka v vozilu in preprečuje vstop zunanjih molekul in dima v vozilo. Na ta način se zagotovijo optimalni pogoji za upravljanje vozila v ozkih predelih (v tunelih) v izrednih okoliščinah (požar v tunelu).

Predvideno je, da z vozilom upravlja 1 oseba z 1 članom posadke. Naenkrat lahko pelje 12 ponesrečencev. V vsaki kabini je vozniško mesto opremljeno z 1 ZIEGLER sedežem z integriranim dihalnim aparatom, v prostoru za reševanje in evakuacijo pa se nahaja 8 sedežev in 4 stojišča. Za vsako mesto je zagotovljena tudi maska - kapuca za dihanje, ki je priključena na rezervoar zraka vozila.

 

Upravljanje

Z vozilom je mogoče upravljati v obeh smereh, vendar je lahko naenkrat aktivna samo ena kabina oziroma eno upravljavsko mesto.

Z aktivacijo posamezne kabine se druga kabina avtomatsko deaktivira, enako velja tudi za upravljanje osi pod to kabino.

 

Pogon

Električni pogon vozila 4 x 4 je osnovan na 2 trifaznih elektromotorjih z vodnim hlajenjem nominalne moči 2 x 76,6 kW (maks. 2 x 95 kW), vsak za pogon posamezne osi.

 

Varnost

Celotni sistem je kontroliran s pomočjo računalnika. Vsi podatki vezani na vozilo in njegove sisteme se priklapljajo preko CAN-BUS zbiralnika in so dostopni v vsakem trenutku preko terminala na vozniškem mestu.

Na vsako kabino vozila je vgrajena po 1 termokamera, vozilo pa ima tudi kamero za vzvratno vožnjo.

 

Vstop v vozilo

Vozilo ima na vsaki strani vozila vgrajena vrata s pnevmatskim odpiranjem. Za zunanji dostop so vgrajena tudi 4 vrata z ročnim odpiranjem.

 

Zrak

Zaloga zraka je sestavljana iz skupaj 14 jeklenk po 50 l (ob vključenih vseh potrošnikih). Tlak polnjenja jeklenk znaša 300 bar. Zaloga zraka se vključi avtomatsko ali ročno. Avtonomija zaloge zraka znaša 5 h.

 

Zaščita

Spodnji del vozila je zaščiten z metalno oblogo, na katero je nanešen tudi trajni sloj spodnje zaščite. Na vozilo je vgrajena tudi samozaščita vozila z vodo iz skupaj 10 ročnikov, ki pokrivajo pokrivajo zunanji del vozila.

 

Razsvetljava

Zunanja in notranja razsvetljava ter svetlobna signalizacija je izvedena v LED tehnologiji, kar prispeva k manjši potrošnji električne energije. Vgrajene so strešne in sprednje modre bliskavice. Vozilo je opremljeno tudi z gasilsko sireno in opozorilom.

 

Podrobnejše informacije o vozilu so na voljo tukaj.

 

Galerijo fotografij si lahko ogledate tukaj.

<Nazaj na: Novice